06 46 55 12 21 info@marrybouma.nl

Bron: Web Gallery of Art

Kun je met alle zintuigen een schilderij ervaren?

Op het schilderij zien we een raderstoomboot, een passagiersschip, dat gevangen zit in een sneeuwstorm.  Olieverf afmeting 91×122 cm, geschilderd door Joseph William Turner (1775 – 1851).

Turner was een Engelse romantische kunstschilder, die ongelofelijk goed was in het weergeven van de natuurlijke wereld, hij kan laten zien hoe zo’n gebeurtenis is. Alles wat Turner ons geeft is een indruk van de donkere romp, de vlag die bovenin de mast waait, het gevecht tegen een razende zee en dreigende windvlagen. Je kunt bijna de aanstormende wind voelen. Indrukwekkend om naar te kijken. Dit is een storm van de meest ontzagwekkende soort.

Er gaan allerlei gedachten door mij heen, angstig, eenzaam, hoop? Hoe zou het geweest zijn als je op dat moment op dit schip zat? De kou en de dreigende storm, overgeleverd aan de elementen.
De natuur weerkaatst de emoties van de mensen. Tegenover de machten waarover wij geen gezag hebben, voelen we ons klein en overweldigd.
Hoe langer ik kijk, word ik steeds dieper geraakt door dit machtige schilderij.
Hiermee wil ik een experiment doen voor een groep, om met alle zintuigen dit schilderij te ervaren.

Hoe pak ik dat aan?
Zien; eerst laat ik de groep naar een afbeelding van het schilderij kijken. Neem het schilderij in je op terwijl ik er iets over vertel.
Voelen; daarna laat ik iedereen een blinddoek voordoen, zodat het ‘voelen’ intenser beleefd wordt.
Horen; muziek, Ouverture 1812, een van de bekendste muziekstukken van Tchaikovsky, heb ik bewerkt zodat er ook onweer en stormgeluiden te horen zijn.
Ervaren; als de blinddoek om is, krijgt iedereen een bakje, met verschillende attributen zoals ijsblokjes, puntig gaas, ruw hout, dik touw en een stukje stof.

Door de reacties en energie die naderhand in de groep vrijkwam, was mijn missie geslaagd. Sommigen waren ontroerd, er werd gelachen en iedereen vond het spannend en origineel. ‘Het is een ervaring die ik niet meer vergeet, dít schilderij zal ik niet meer anders kunnen bekijken’.

Wat vind ik dit leuk, experimenteren om op een bijzondere manier kunst te beleven.